Backup Day

In 5. Разни

Няма седмица, в която някой познат да не изреве за загубата на информация от компютъра си. Понякога е нещо дребно – филм, музика, картинки – които могат лесно да бъдат възстановени. Понякога е безценна служебна информация или семейни снимки, които изчезват завинаги…

Дали ще ви гръмне харддиск, дали ще ви удари вирус, дали ще изтриете нещо по невнимание, дали ще ви “щипнат” лаптопа – тези неприятни неща се случват и то постоянно. По-неприятното е, че на практика са неизбежни – ако не е едното, ще е другото.

Затова обявявам всеки петък за Backup Day – ден за архивиране на информацията.

Всеки петък ще сядам, ще преглеждам неархивираните неща на дисковете ми и ще ги архивирам до последният важен файл. Защото нещата имат свойството да се затлачват – колкото по-дълго ги оставите – толкова по-сложно става да се “разплете възела” и толкова повече намалява архиваторският ни ентусизъм.

Записването на 1 DVD отнема 10 минути и струва стотинки – няма никаква основателна причина, да не отделите тези 10 минути и да си спестите неизбежното разочарование. Още по-важно е да го правите редовно – примерно всеки ПЕТЪК.

Купете си един шпиндел DVD-та и един класьор за дискове /който струва 10-тина лева/,  създайте си система на подреждане на файловете, с която да знаете кое е по дисковете ви е архивирано и кое не е.

P.s.
Разбира се, че можете да ползвате външен хард, можете да ползвате и софтуер за архивиране… но това за повечето хора е свързано с разходи и действия, които не са склонни да направят по една или друга причина. Пък записвачка и софтуер за нея има на практика всеки – така или иначе.

P.p.s.
… а да, и не дръжте класьора с бекъп-дисковете в една чанта с лаптопа!

Comments

 1. Windows винаги е включвал backup софтуер, а от Виста нататък той дори е полезен.

  Най-трудното не е самото бекъпване, а първоначалното сетъпване.
  Аз правя два вида бекъпи – пълен имидж на основния си хард диск и инкрементъл бекъп на данни – в случая снимки.

  ДВД-тата вече са ми малки и предпочитам хард дискове – един 1ТБ диск е 150лв, тоест цената му на ГБ доближава тази на качествените ДВДта.

 2. Лошата част на всичко това е, че backup = резервно копие, а то не е архив. И затова нито dvd-тата, нито твърдите дискове са медия за архивиране. 4 години живот на твърд диск могат да се окажат доста различно понятие за домашна система работеща 24 часа на ден с четене/запис за торенти със скорост 5-6 мб/с
  Добрата част е, че със копие на файловете върху dvd или твърд диск все пак има някакви шансове за възстановяване.

 3. Даже седмица е много според мен. От няколко месеца ползвам on-line бекъп софтуер (Backblaze) и спя много по-спокойно. Идеята му е че просто си върви и бекъпва всичко от компютъра ти, освен това което му кажеш да не бекъпва. В началото докато навакса с данните е мудно, защото качва с 50-60к, но след първоначалният бекъп не е толкова голям проблем. Защитаваш си ги с парола и (уж) само ти може да си ги четеш. Данните може да си ги достъпваш по всяко време после като направо може да си сваляш на зипове цели директории. Свалянето е по-бързо :) Удоволствието струва $5 на месец или $50 на година.

 4. Така, така… Колко много има за архивиране, идея си нямаш :-)). А и Вербатим си разкараха представителството от Пловдив и ся познай кви връзки, кво чудо да намериш качествени медии…

 5. Corwin/

  Най-много ми хареса това УЖ в изречението с паролата. Обаче имам едно питане… Как точно някой ти гарантира “перманентен достъп” до твоите онлайн архиви? Щото аз се сещам за много начини, но все пак онлайн банките не ти ли се струват малко прекалени като вариант? Аз лично разчитам тези нещица да са ми на една ръка разстояние или на 2-3 също става :-).

  Поздрави!

 6. “Backup Day” – :) N1x0n, много добре казано, а и колкото готино да звучи – толкова си е и сериозно това напомняне за ежеседмично бекъпване… :)
  Начини за това – много , почти колкото са и препочитанията, :) ала главния “софтуерен проблем” е нашата човешка немарливост и мързел понякога… :)
  Аз лично предпочитам записани DVD 3 копия, съхранявани на различни места.
  (дано не се лъжа, но май още не съм в групата на параноиците) :)))