Завръщането на Brightness/Contrast

In 2. Технически статии

Adobe са фирма, която много уважавам, защото са едни от малкото гиганти на софтуера, които не пробутват на потребителя незначителни подобрения като “нова версия”. Новите неща във Photoshop, Illustrator и InDesign може и да не влязат в употреба на всеки, но хората, работещи ежедневно /денонощно?! / с тези програми, са наясно за какъв сериозен напредък говорим.

Бидейки потребител на Photoshop още от версия 2.5:

смятам, че ненужните и зле работещите опции в тази програма са изключително малко.

Най-известната от “неработещите” функция беше Brightness/Contrast. Тя не че не работеше… просто резултатите от прилагането й бяха потресаващи и унищожителни, дори и при най-умерено боравене. Проблема нямаше да е фатален, ако ставаше въпрос за някоя от функциите тип Calculations, до която нормалния потребител не стига никога в живота си.
Въпроса е, че Brightness/Contrast както и Hue/Saturation са нещата, които начинаещия потребител се научава да пипка най-бързо.

Всеки човек, когото съм учил да работи на Photoshop познава тази корекция като “забранената”, заради неадекватното й функциониране по отношение на тоналния баланс в изображението.
Е, ако ползвате Photoshop CS3 – забраната пада!
Последната версия на популярната програма, наред с чудесните нови опции и възможности, ни донесе и тотална промяна на алгоритъма на функцията Brightness/Contrast.

В какво точно се състои подобрението? В стария си вид тази функция работеше така:
Brightness параметъра просто променяше линейно стойностите на всеки пиксел в посока нагоре/надолу – без да се интересува дали стойността ще излезе извън границите 0-255.
Дори леки корекции с плъзгача надясно водеха до “клипване” – изгаряне на най-светлите участъци и силно избледняване на тъмните тонове, докато корекциите наляво водеха до бързо “клипване” на сенките до плътно черно и помътняване на цялата картинка.
Contrast също много бързо почерняше тъмните и прегаряше светлите участъци, оставяйки средните полутонове незасегнати, отново нарушавайки баланса на тоновете в картинката.

След обновяването и двете функции се държат много адекватно, запазвайки съотношението на плътностите и предотвратявайки прегаряния и крайни потъмнявания.

За щастие, разработчиците от Adobe са запазили и двата алгоритъма, като стария се извиква чрез цъкването на checkbox-a “Use Legacy”.

Тази опция дава възможност много лесно да сравним резултатите, ползвайки един бърз черно-бял градиент от 0 до 255. Ползвал съм стойности +-75 и съм написал “legacy” на онези примери, които са на базата на стария алгоритъм. Кликайте на картинките за увеличение.
Първо Brightness:

и после контраст:

Сега и корекцията на brightness с пример от практиката:

Вярвам, че нещата са ясни и без думи… Можем да поздравим Adobe за добре свършената работа!

п.п.
Не включвайте “Use Legacy”, освен ако не сте абсолютно наясно какво правите :-)

Comments

  1. Браво Никсън! Браво на Адоби. Крайно време беше. Въпреки това, надали ще свикна отново да я ползвам. Хи хи.

  2. Хехе, и аз го бях забелязал в началото, но си помислих, че нещо не работи, защото определено корекциите се различаваха от в предишните версии.
    Аз да си призная и преди го ползвах от време на време, щото мен не си ме предупредил (очевидно нарочно :P)

  3. Проятно съм изненадан! Работя редовно с Фотошоп от версия 5.5 насам и Brightness/Contrast беше от опциите, които бях оставил низвергнати :) Вече година (а може би и повече) съм с CS3 и навика си казва думата – дори не се бях сетил да погледна Brightness/Contrast :(
    Никсън, Благодаря!