Неутралните градиентни филтри

In 2. Технически статии

Няма да се впускам в обяснения за ролята на градиентния филтър във фотографията. Предполагам, че щом четете това – имате най-обща идея в какви случаи се използват тези филтри, както и някакъв интерес към подробностите. Важно е да спомена, че коментирам използването единствено на НЕУТРАЛНИ градиентни филтри. Всичките цветни издания: сини, червени, тютюневи и т.н. смятам за абсурдни в сериозната фотография.
Другото нещо, което смятам за безпредметно – е да обсъждаме софтуерните решения на проблема. Просто е една друга тема това, която ще оставим за друг път.

Най-общо – има 2 вида градиентни филтри – кръглите:

които смятам за абсолютно безмислени, защото тоя градиент минаващ точно през средата налага сериозни ограничения при снимането… и правоъгълните:

които според мен са верния избор.

Системи за правоъгълни градиентни филтри

Макар правоъгълните филтри да съществуват от от зората на фотографията – една фирма допринесе за тяхната популярност най-много и нищо чудно, че днес много хора наричат правоъгълните филтри с нейното име – Cokin.

Като цяло, правоъгълните филтри са в основа на една цяла система, съставена от филтъра, държача и преходни пръстени с различен диаметър:

Идеята е човек да може да ползва един комплект филтри и един държач – на няколко обектива с различен диаметър. Освен очевидното удобство на този универсален комплект – той има едно много сериозно предимство, когато става въпрос за градиентни филтри: правоъгълните филтри могат да се плъзгат спрямо държача. Това значи, че можете да позичионирате градиента където си пожелаете в кадъра.

Понеже Cokin не са единствения, нито най-добрия производител на подобни филтри, да видим какво предлага пазара:

1. Cokin – най-популярната и достъпна, но и най-нискокачествена марка. Държачите и преходните им пръстени са прилични и евтини, но самите филтри не струват.

A series – филтрите са с ширина 67мм, като са подходящи за обективи с диаметър до 62мм и фокусно разстояние над 35мм. Не ги препоръчвам изобщо, освен за сапунерки.

P series – най-популярната серия на Cokin. Филтрите са с ширина 84мм и са подходящи за обективи с диаметър до 82мм и фокусно разстояние над 28мм. От личен опит мога да кажа, че при ползване на slim държача на Cokin – няма винетиране дори при 24мм обективи, стига да са с диаметър под 72mm.

Z-Pro series – филтрите са с ширина 100мм, като са подходящи за средноформатни широкоъгълни обективи с диаметър до 96мм. Могат да се ползват и с малък формат – за обективи с фокусно разстояние 20мм.

X-Pro series – филтрите са с ширина 130мм, подходящи за средно и голямоформатни камери с диаметър на обективите до 118мм, както и за малкоформатни обективи с фокусно разстояние до 18мм.

2. Lee Filters – най-качествената пълна система за подобни филтри.

Lee Filters system – филтри с ширина 100мм, съвместими със Z-Pro серията на Cokin.

Lee filters RF75 system – нова система /в продажба от юни 2008/, предназначена за високия клас компактни дигитални камери, както и за далекомерни камери. Особеното на тази система е, че е с размер и конструкция, които не препречват визьора на далекомерните камери.

3. Tiffen – произвеждат в огромно разнообразие от размери. Ще споменем само онези, които имат най-широко приложение във фотографията:

P series – филтри с ширина 84мм и дължина 100мм – напълно съвместими със P системата на Cokin.

P Xlong – филтри с ширина 84мм и дължина 165мм – напълно съвместими със P системата на Cokin.

Важно е да се знае, че Tiffen произвеждат само филтри – те нямат своя система с държачи и преходни пръстени. можете да ги ползвате със системите на Cokin и Lee.

4. Singh-Ray – моята любима марка. Вероятно с най-богатия асортимент на неутрални градиенти от всички изброени фирми.

P size – с ширина 84мм и дължина 120мм

4×6 inch size – с ширина 100мм и дължина 150мм

5. Hitech – марка на Formatt filters. Произвеждат градиентите си в две ширини 85мм и 100мм, както и своя система с държачи и преходни пръстени с много високо качество.

Гореизброените марки не са единствените възможни, но на практика са единствените достъпни за нормално пазаруване Online.

Личното ми мнение е, че ако искате бюджетно решение – си купувате държачи и пръстени от Cokin и филтри от Hitech, а ако искате перфектния вариант – купувате хардуера от Lee или Hitech, а самите филтри филтри от Tiffen, Singh-Ray или Lee.

Характеристики на филтрите

Градиентните филтри имат две основни характеристики, освен размера и производителя си – плътност и вид на градиента.

1. Плътност на филтрите

Градиентните филтри се произвеждат с няколко различни плътности, които независимо от различната кодировка при различните фирми, в общия случай са еднакви като разлики в плътността:

Въпроса с избор на плътност е доста спорен и всеки фотограф има свои предпочитания. Лично аз предпочитам soft-grad версиите. Терена в българия е много насечен и аз лично се дразня, като видя кадър направен с рязка преливка, която застъпва част от върховете или половината от дърветата. В крайна сметка, градиентните филтри са инструмент за дискретно овлядяване на високия контраст, а не за някакъв самоцелен ефект.

2. Вид на преливката

Основно имаме 2 вида преливки – постепенна /soft grad/ и рязка /hard grad/. Плавните преливки принципно се препоръчват за снимки в местности с насечен хоризонт, докато резките преливки са добър вариант за морски и пустинни пейзажи.
Естествено, тези препоръки са относителни – човек трябва да пробва и да си прецени сам кое му върши работа най-добре. Не случайно се произвеждат различни видове.

Няколко неща, които трябва да се имат предвид:
– първо, всеки производител има свое виждане нза това, какво значи “рязко” и “постепенно”. Резкия преход на SinghRay е по-рязък от този на Lee, който пък е по-рязък от този при Hitech. Сметнете каква разлика има между SinghRay и Hitech!
– второ, при градиентите с постепенна преливка човек никога не получава номиналната плътност, просто защото един 2 stop soft grad има 2EV само в най-горната си част, която твърде рядко влиза в кадър.
– трето, взимайте предвид диаметъра на челната леща на обектива ви. Това, което изглежда като рязка преливка на 77мм – ще изглежда като постепенна при 52-55-58мм:

Много хора питат “какъв точно да си купя?”. Няма точен отговор – ако снимате планински пейзажи със обектив с голям диаметър – не бих препоръчал 2 stop hard grad, ако пък снимате морски пейзажи с обектив с 55мм диаметър – няма да свършите никаква работа с който и да е soft grad.

Ако все пак трябва да дам препоръка – не почвайте с рязки градиенти, освен ако не снимате с обектив с много малка челна леща. Не почвайте и с твърде силни градиенти – 2 stop grad e напълно достатъчен в повечето случаи.

Comments

 1. Благодаря за полезната статия. Точно се бях засилил да си взимам Cokin филтри, но щом казваш, че не струват ще се замисля за Tiffen, примерно. А това, че P серията е за фокусно разтояние над 28мм, още повече обезсмисля нещата.

  Имаш ли информация дали в България могат ли да се намерят такъв тип GND филтри?

 2. Cokin вярно не струват, инак за снимане под 28 мм – снимам без винетиране даже и на 17 мм, но със слим-държача на кокин и САМО, когато не завъртам държача под ъгъл. Най-малкото му завъртане вкарва в два от ъглите грубо винетиране. Инак, за по-къси експозиции не е проблем и просто да държиш филтъра с ръка пред челната леща (гледам вече няколко известни пейзажисти да го правят), ако сметенеш, че има опасност държача да предизвика винетиране.

 3. Според мен това са едни от най-полезните филтри след полфилтъра може би. Аз лично нямам голям афинитет към пейзажите, но е имало случаи когато ме е било яд, че не си нося филтъра и държача.

 4. В България нищо различно от Cokin не се намира… то и Cokin човек вече трудно комплектова. В един магазин има едно, в друг – друго, но никъде – това, което ти трябва. Варианта е само с онлайн поръчка.

  Колкото до милиметрите – на фулфрейм/филм не мисля, че ще имаш проблем с 24мм, нито пък на кропка със 15-18мм. Особено както казва Снупъра със тънкия държач, който е само за 1 филтър. Мисля, че малко са се презастраховали от cokin с това изявление и вероятно става въпрос за 3-ния държач.

 5. Малко ми е неясна политиката на Cokin, по-точно не искам да повярвам, че е такава – ако в тройния държач сложиш 3 филтъра от тяхната марка, то не знам на каква рисунка ще прилича, но със сигурност ще е сюреалистична. Имам предвид също толкова замазана като нанесена с широка четка боя… Инак, рой пейзажисти от фото нет ползват за някои ситуации 2х soft filter, поствавен пред 3х хард например – разбира се, само с качествени филтри като SinghRay и Lee.

 6. Ориентирах се към SinghRay – един reverse за залези и изгреви, 2-step soft и 3-step hard. Прочетох някъде, че тази комбинация била най-добра. С 5D ще щракам, пък да видим какво ще излезе, че ми омръзна да мажа с шопа :)

 7. Ами аз с reversa не бих избързвал. Колкото до другите – бих ти препоръчал обратния вариант 3-софт и 2-хард, че 3-ката хард е бая “хард” на обективи с голяма челна леща.

 8. Прекрасна тема както винаги си ни спретнал, Ники !!!
  Аз лично допреди години имах на Cockin P Series + всички прилежащи държачи и доста голям набор филтри. Много бях доволен от тях.

  Една вметка към снимащите пейзажи (макар, аз да не съм точно от тези типажи). С колеги доста често коментираме не само типа терен, но и неговата песъчливост. Оказа се, че просто е такава пръстта в България. Основно пясъчните частички под формата на ситен прах са високо във въздуха (не коментирам изобщо тези в големите градове), което обикновено създава една много голяма предпоставка накрая да получите един фин филм в пейзажа си, без дори да го подозирате. Основното, до което достигнахме, че би трябвало да се снима, по възможност, след дъжд, буря или тем подобни, защото тогава прахът е слегнал на земята, а не “хвърчи” из въздуха. Та във връзка с филтрите, направете си много добре сметката за горенаписаното, за да не получавате неприятни изненади впоследствие.
  Приятно снимане ви желая !

 9. Браво Никсън, отново чудесна статия. Колко имаше по литература в училище? Имаш много практичен подход към нещата. Удоволствие е за мен да ти чета блога.

 10. Много полезна статия! Ясно, разбираемо и приятно поднесена!
  И аз искам да ти благодаря ! :-)

 11. Благодаря за статията.
  Както винаги: точно-полезен!
  Подрави!!!

 12. Привет,

  Благодаря за много полезната информация! Чудесна статия! Точно щях да пазарувам филтри на Cokin :)
  Ако някой има опит относно съвместимостта на различните системи с кръглите поларизационни филтри (например дали е възможно да се използва филтър от Hitech с държач от Cokin или Lee и тнт) – ако ли не ще трябва да се избира държач според качеството на поларизационния филтър (на мен много ми харасва възможността да си използвам един поларизационен филтър с всички оптики), което като че ли изключва Cokin.

 13. Всички системи се закачат посредством пръстен, който се избира в зависимост от диаметъра на обектива на който искаш да го слагаш. Пробвала съм го и с полар, закача се – няма проблеми, но става едно въртене…

  Аз съм с държач на Кокин и филтри на Хайтек. Има един мм разлика в широчината на Хайтек (85мм), спрямо системата Кокин (84мм), но като цяло с по-нежно и внимателно отношене филтрите си влизат безпроблемно…

 14. да питам, филтрите Хайтек пак толкова лесно ли се драскат като Кокин? Четох някакви такива мнения в нета. Кокин само като го извадиш от кутията вече се праши, и след две слагания се виждат драскотини.