Отново за стативите… и BENRO A-258

In 2. Технически статии

Понеже много хора ми писаха във връзка с миналата тема за стативите и то главно с въпроса “Е добре де, в крайна сметка какво да си взема?!” – реших да споделя някои свои впечатления от последната си придобивка BENRO A-258 n6.

Ще започна с това, че принципно нямах желание да си купувам пак 4-секционен статив. Принципно проблема с 4-секционните стативи е…. че са 4 секционни: при всяко вадене и прибиране имаш да работиш с 9 механизъма, вместо с 6-те механизъма на 3-секционните стативи. По-бавно е, а и  шансовете за проблем с някой от механизмите е 30% по-висок. Освен това логиката подсказва, че крак сглобен от 4 части би трябвало да не е толкова устойчив, колкото крак сглобен от 3 части.

Следва логичният въпрос – защо след като имам толкова съображения “против” 4-секционните стативи, продължавам да се оглеждам по тях. Причината е една : аз обичам високите стативи. Малко ми е писнало да се прегъвам на две за да гледам през визьора, особено когато се налага да снимам цял ден.

3-секционните стативи с нужната ми височина имат два проблема: първо – онези, които са достатъчно високи, са много високи и много тежки, по-скоро студийни издания. Вторият проблем е размерът в сгънато състояние: един 145-сантиметров 4-секционен статив в сгънат вид е с 5-10 см. по-къс от 130-сантиметров 3-секционен.
При все, че не пътувам със самолет през ден – компактният размер си е предимство винаги. Носи се по-удобно, влиза лесно в сакове с багаж, закача се лесно на пригодените за това разници – без да ги разбалансира.

Последният ми опит с нещо подобно беше един Velbon Sherpa 750R, който замина доста скоро след като го купих. Имах едно такова усещане за нестабилност с него, макар че обективно погледнато – не беше чак такъв проблем. Другото нещо, което не харесах в него бяха пластмасовите механизми на краката. Просто не можех да се отърва от усещането, че ще се счупят, ако ги щракна няколко пъти при минус 10-15 градуса.

Както и да е… стига увертюри :-)

Отидох в офиса на Dynaphos с идеята да си купя 3-секционен статив. 40 минути по-късно си тръгнах със 4-секционен. Защо? Защото Benro A-258 се оказа точно това което търсех – съчетава предимствата на 4-те секции и прави пренебрежимо малки недостатъците им.

1. Изработката.
Benro отдавна са известни като клонинг на Gitzo. Това принципно не е кой знае каква препоръка, имайки предвид качеството на повечето китайски дубликати.
В случая, обаче, изненадата е приятна. Качеството на изработка е изключително добро. Смело мога да кажа, че не отстъпва абсолютно по нищо на някое оригинално Gitzo – нито като качество на материала, нито като дизайн, нито като качество на “довършителните работи” – декоративни покрития, винтове и т.н.

2. ТТ данните:
Максимална височина 145см. /без централната колона/, минимална – 35 см. /при ъгъл на краката 80 градуса/
Размер в сгънат вид – 55см.
Тегло – 1920 грама.
Товароносимост – 8кг.
Ъгли на отваряне на краката – 24, 55 и 80 градуса
Със стативна глава и монтиран апарат отгоре – визьора идва точно на височината на очите ми /ръст 175см./

3. Експлоатационни качества:
Бях готов да пусна статия тук в блога за този статив още в деня, в който го купих – токлкова идеално ми пасна. Все пак изчаках повече от месец, преди да пусна статията, просто защото първоначалното прехласване е едно, пък реалните впечатления в работни условия – друго.
Изкарах с Бенро-то седмица в Родопите – в характерните за сезона влага, кал, конденз и т.н. – добрите впечатления си останаха. Всичко работеше идеално – без запъване, скърцане, клатене и т.н. Механизмите на краката са защитени добре от попадане на мръсотия в тях.

Защо споменах, че този статив прави недостатъците на 4-секционните стативи пренебрежими:

Първо, статива е много стабилен. Осезаемо по-добро напасване на секциите и по-добро застопоряване на механизмите отколкото на Sherpa-та. Никакво климбичкане, потропване и т.н. Не намерих никаква разлика в стабилността между него и базалтовия 3-секционен Gitzo G1197, който ми беше подръка по същото време.

Второ, заключването на краката е ротационно, а не със клампи/щраймери. Принципно е по-бързо да щракнеш един механизъм, отколкото да натегнеш друг с въртене… НО статива със ротационни механизми може да се прибере в калъфа без да се налага да ги затягаш, защото не стърчат като щраймерите. Това спестява точно 2 операции по всеки от 9-те механизма при всеки цикъл “вадене-прибиране”.

Като цяло, смело мога да кажа, че съм изключително доволен от този статив. На цена около 200 лева /без глава/ – просто не виждам аналог на българския пазар, като характеристики и качество на изпълнение. За по-претенциозните има карбонова версия на същия статив.

Да сме наясно… в никой случай не казвам “е те точно това е статива дето ще се хареса на всеки”. Dynaphos имат доста модели на Benro: 3-секционни, 4-секционни, малки, големи…  повечето както в алуминиев, така  и в карбонов вариант. Всеки да си избира според неговия ръст, джоб и предпочитания. Така или иначе, вярвам, че Benro има бъдеще на българския пазар.

п.п.
Няколко думи за екстрите – при тази цена статива идва с добър калъф, презрамка и инструменти включени в комплекта.

Comments

 1. Да и аз се загледах наскоро в Benro :)
  Никсън да имаш наблюдения върху карбоновите дали и те са толкова стабилни? Имам желание статив, глава и чанта да ги вкарам в рамките на 2кг всичко…

 2. Ами между карбоновите и алуминиевите няма конструктивни разлики освен материала на краката. Т.е. няма причина карбоновите да са по-нестабилни.
  Карбона на краката е много качествен – 8-слоен. На едната от карбоновите секции и стъпих отгоре с цялата си тежест – без проблем. Пък 100 кила са си 100 кила. :-)

 3. И аз съм се загледал в тия бенро-та. Това статива, с който беше на пленера ли е? По принцип си имам хубав и стабилен статив, НО хубавото и стабилното престават да ме интересуват, кого се налага да го мъкна на някъде. Просто е голям. За студио е перфектен, но за разнасяне със своите 65 см(сгънат) и 3 кила си е жива мъка. Не смятам да се набутвм излищно за карбон, ао-скоро искам да мога да го закачам на копутрекера.

 4. Дам, на пленера бях с него.
  Аз точно с идеята за разнасяне съм го купил – на Computrekker-a става идеално: дори не стърчи отгоре, като го закрепиш.

 5. Здравейте,
  Ревюто ме впечатли, но имам няколко допълнителни въпроса.
  1. Написано е че издържа 8кг, но това ми се струва малко нереалистично. Бихте ли споделили впечатления(ако разбира се имате) как се държи с апарат+нещо като 70-200/2.8 или 300/4 да кажем? Питам защото не мога да отида да го пробвам наживо.
  2. Каква ябълковидна глава бихте препоръчали за този статив?
  3. Гледам че карбоновите версии вървят с щпайкове. Имате ли представа дали има такива и за алуминиевите? Китайците не са много словохотливи и не намерих такива детаили на страницата им.

  Благодаря предварително!
  Иван.